Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Κόρη του Ουρανού κατά τον  Ησίοδο, η αρχέγονη Αφροδίτη γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας  ,όπου άρχισε  την περιήγησή της . Αρχικά οι άνεμοι και τα κύματα την έσπρωξαν προς τα Κύθηρα, γι΄αυτό έχει και την προσωνυμία Κυθέρεια. Έχουμε δε και την  ίδρυση ενός ναού της θεάς , από τα πανάρχαια χρόνια   και δόθηκε στο νησί ο Ομηρικός χαρακτηρισμός  ‘ζάθεα’ δηλαδή πανάγια. Ο Δυτικός άνεμος ο Ζέφυρος  οδήγησε την  Θεά  στην Κύπρο, όπου και βγήκε στη ξηρά. Τότε στο μέρος εκείνο άρχισαν να βλαστάνουν και να ανθίζουν λουλούδια, ως χαιρετισμός στη νεογέννητη θεά. Η Αφροδίτη έμεινε για λίγο στην Κύπρο και μετά άρχισε νέα περιήγηση στη θάλασσα, μέχρι που έφτασε στη Λακωνία όπου και εγκαταστάθηκε αρχικά.

Σύμφωνα  με τον έκτο Ομηρικό Ύμνο η Αφροδίτη,  γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας  σε μια ακτή της Πάφου στην Κύπρο, όπου την υποδέχτηκαν οι Ώρες .Και αφού αυτές την έλουσαν, την έντυσαν με ωραίο πέπλο, τη στόλισαν με χρυσό διάδημα και σκουλαρίκια και περιδέραιο, την συνόδευσαν στον Όλυμπο. Η Αφροδίτη παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο των Αθανάτων, στον Όλυμπο, που γοητευμένοι από το Κάλλος της   την αποδέχθηκαν ως Ολύμπια και της χάρισαν μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ τους. Εκεί η θεά νυμφεύθηκε τον Ήφαιστο, θεό του πυρός και της μεταλλουργίας, και ως γαμήλιο δώρο ο Δίας της δώρισε μια μαγική ζώνη που της προσέδινε μοναδική γοητεία και ακατανίκητη ερωτική έλξη.
Λατρεύτηκε  με τρεις μορφές ,ως Ουρανία, θεά – προστάτης της αγάπης και του αγνού ερωτά, με κύριο τόπο λατρείας τα Κύθηρα. Ως Πάνδημος, θεά – προστάτης του σαρκικού έρωτα και της αναπαραγωγής με κύριο τόπο λατρείας την Κύπρο. 
 Ειδικά στη Σπάρτη η Αφροδίτη λατρευόταν  και ως πολεμίστρια, όπως βεβαιώνεται από το επίθετο Αρεία. Και απεικονιζόταν οπλισμένη. Άλλωστε η θεά παίρνει μέρος με τον δικό της τρόπο  στον πόλεμο  του  Ομηρικού Έπους.
Και τέλος, με τη λιγότερο γνωστή μορφή, ως Αποστρόφια, θεά που διασφάλιζε την ηθική τάξη και προστάτευε τη σύζυγο και τα παιδία, που αναφέρεται ότι λατρεύτηκε στη Θήβα.

Στην Ουρανία Αφροδίτη ήταν αφιερωμένα πολλά ιερά από τα οποία τα πιο γνωστά ήταν εκείνα στα Κύθηρα, στην Αθήνα, στην Ολυμπία, στο Άργος, στη Μεγαλόπολη και στη Θήβα. Η Πάνδημος Αφροδίτη είχε συχνά κοινά ιερά με την Ουρανία Αφροδίτη.

Στα Κύθηρα, στο βουνό  Παλαιόκαστρο υπάρχουν  λείψανα από το αρχαιότατο και σεμνότατο ιερό της Αφροδίτης χρονολογούμενα από τον 6ο π.Χ. αιώνα, και ο ίδιος ο Ερρίκο Σλήμαν αναζήτησε. Κοντά εκεί υπάρχει  ένα αρχαίο πηγάδι με πώρινο στόμιο. Ένας από τους περιηγητές που πέρασαν από τα Κύθηρα ο Nicobey διηγείται πως εκεί υπήρχε το άγαλμα της ωραίας Ελένης που μετά μεταφέρθηκε στην Βενετία. Διηγείται ακόμη πως υπήρχε μια παράδοση σύμφωνα με την οποία εδώ χάρηκε ο Πάρις τον έρωτά του με την Ελένη μετά την απαγωγή της και ότι  υπήρχε κάστρο του Μενελάου και ένας τετράγωνος πύργος .
 
Aνάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, στην Κρήτη, στη συνοριακή περιοχή των αρχαίων πόλεων-κρατών Λατούς και Ολούντος, βρισκόταν ένα ιδιαίτερα παλιό ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη, το «αρχαίον Αφροδίσιον»    Μετά από διενέξεις των δύο πόλεων για συνοριακές διαφορές  στη θέση του  ιερού αυτού  χτίστηκε  ένας ναός για δύο , του Άρη και της Αφροδίτης

ΠΗΓΗ: http://anakalipto.blogspot.com/2012/10/blog-post_377.html#ixzz4TYZvjOR0

ΠΗΓΗ: http://anakalipto.blogspot.com/2012/10/blog-post_377.html#ixzz4TYZZVuEs
ΠΗΓΗ: http://anakalipto.blogspot.com/2012/10/blog-post_377.html#ixzz4TYZMFhq2
ΠΗΓΗ: http://anakalipto.blogspot.com/2012/10/blog-post_377.html#ixzz4TYZEu5X0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου